Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Drets socialsEconomia

Renda Bàsica Universal vs. Renda Garantida de Ciutadania

04-j113-rendesLa situació de crisi dels últims anys ha enriquit els poderosos i ha enfonsat les classes populars. En aquest context, que no dóna senyals que s’acabi, apareixen noves iniciatives que van guanyant adeptes i que persegueixen millorar la situació. I és aquí on s’oposen dues mesures amb detractors i defensors: la renda bàsica universal i la renda garantida de ciutadania.

Renda Bàsica Universal

Què és?

Una assignació monetària incondicional per a la qual no cal cap condició prèvia més enllà de ser ciutadà o ciutadana o resident acreditat, amb l’objectu d’oferir una vida digna per a tothom i combatre la desigualtat.

De quines quanitats parlem?

El seu valor hauria de ser, com a mínim, el valor corresponent al llindar de la pobresa. Segons càlculs de l’associació Red Renta Básica i a partir d’una simulació amb dades fiscals catalanes, el seu valor seria de 7.968€ anuals per cada persona adulta, i de 1.593€ per menors de 18 anys.

Com es finança?

A partir de la reforma de l’IRPF, la lluita contra el frau i la supressió de totes les subvencions i els subsidis públics.

Què aportaria en positiu?

Una reducció de la desigualtat a partir d’una altra manera de fer política. A més, juntament amb la reforma fiscal i la lluita contra el frau, acabaria amb la crisi econòmica.

Què respon a les principals crítiques?

Que els rics la perceben però paguen molt més del que reben per finançar-la. Augmentaria la llibertat de la ciutadania per escollir, gràcies al seu caràcter incondicional. A més, si es finança correctament no ha de ser un atac a l’Estat del benestar.


Renda Garantida de Ciutadania

Què és?

És el dret a un subsidi, una renda, per accedir a la qual cal complir una sèrie de condicions. El seu objectiu és assegurar una vida digna a les persones, combatent la pobresa.

De quines quanitats parlem?

De la quantitat necessària fins a assolir la quantitat que marca l’indicador de renda suficient. Per exemple, la ILP Renda Garantida Ciutadana estableix 7.968€ anuals per a majors d’edat (dividits en 12 pagues de 664€). Aquesta és la quantitat que rebria una persona sense cap mena d’ingrés.

Com es finança?

Hauria de sortir dels pressupostos de l’Administració corresponent. Per aconseguir la quantitat necessària es podrien canviar les prioritats, recuperant o imposant impostos a grans fortunes. D’altra banda, a més, es reduiria molt la despesa que actualment l’Administració fa per pal·liar la pobresa.

Què aportaria en positiu?

Asseguraria els mínims per a una vida digna de les persones en situació de pobresa, amb un accés igualitari als recursos i canviant la realitat actual.

Què respon a les principals crítiques?

Que els efectes perversos no han de frenar-ne l’aplicació en un context d’emergència social. A més, no suposa un perill per a la salut o l’educació, sinó que pot ser de gran ajuda.

 

Montserrat Mompió Gallart @munsamompio

 

Per a saber-ne més:

Renda Bàsica: http://www.nodo50.org/redrentabasica/index.php

Renda Garantida de Ciutadania: http://www.rendagarantidaciutadana.net/index.php/es/

Diferències entre les dues propostes i suport a la ILP de Renda Garantida de Ciutania: http://www.eldiario.es/catalunya/opinions/Renda-Basica-Garantida-Ciutadania-ILP_6_113798622.html

Articles relacionats
Drets socialsFeminismes

Cuidar als que cuiden

Economia

Lluitant contra la desigualtat: el paper clau de l'impost de successions

Drets socials

Els drets de les persones amb discapacitat

Drets socials

Nova oportunitat per la joventut: desplegant propostes des del nou Ministeri

1 Comment

Comments are closed.
Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut